понедельник, 21 ноября 2011 г.


Image Title
      Художня культура є невід'ємною частиною духовної культури людства. Вона відкриває людині шлях до прекрасного. Основа художньої культури – мистецтво, яке в художніх образах відображає дійсність, концентрує в собі головні особливості естетичного ставлення до світу. Мистецтво покликане виховувати художній смак людини, розвивати її здатність до творчості за законами краси.  
    Одним з найважливіших компонентів духовної культури людства виступає художня культура, яка разом з пізнавальною, релігійною, моральною, економічною, політичною культурою покликана формувати внутрішній світ людини, сприяти розвитку людини як творця культурних цінностей. Художня культура також представляє собою певний вид людської діяльності, специфічний спосіб реалізації творчих потенцій людини. Художня культура може бути зрозумілою і сутнісно, і функціонально в контексті всієї духовної культури.
     Художня культура є особлива галузь культури, що утворилася завдяки концентрації навколо мистецтва ряду пов'язаних з ним форм діяльності: художнього сприйняття, мислення, творчості, переживання й т.п.    Художня культура має особливі форми матеріального втілення, духовна у своїй основі, має, як правило, образотворчий характер. Це особлива цілісна структура, у якій матеріальне і духовне органічно з'єднуються. Ця органічність невідома іншим формам духовної діяльності й дозволяє виділити художню культуру як особливий самостійний і центральний шар культури. Він впритул підходить, з одного боку, до шару матеріальної культури (близькість, наприклад, літератури до науки).